Glorieus verleden

Deze streek heeft een glorieus verleden en bovendien een gevarieerd landschap. Vanaf de Middellandse zee met de schitterende zandstranden volgt er eerst vrij vlak land met enkele binnenmeren zoals het ‘Etang du Thau’ tussen Marseillan en Sète en het ‘Etang du Vic’ tussen Sète en Montpellier. Langs de kust liggen wat heuvels met stadjes die een historie hebben van ver voor het begin van de jaartelling. Sète, Agde, Pezenas, Beziers. Verder het binnenland in liggen de uitgestrekte wijnvelden. Er is de laatste decennia hard gewerkt om de kwaliteit van de wijnen uit deze streek te verbeteren en momenteel zijn er heel goede A.O.C. wijnen te koop. Nog verder naar het noorden wordt het landschap echt heuvelachtig. Kalkstenen ondergrond wordt afgewisseld met leisteen en rode bauxiethoudende grond bij het ‘Lac du Salagou’. Op kalk en leisteen wordt wijn verbouwd, het is een wonderlijk gezicht. wijnstronken die tussen de keien staan en toch vruchten dragen In de kalksteen zijn door rivieren beddingen uitgesleten welke enorme afmetingen kunnen aannemen zoals bij het ‘Cirque de Navacelles’ en in de ‘Gorges d’ Héric’, bij Minerve en het drooggevallen gedeelte bij Mourèze. Rivieren verdwijnen plaatselijk onder de grond waardoor grotten zijn ontstaan. De druipsteengrotten van Clamouse zijn daarvan het bekendst en behoren tot de mooiste van Frankrijk. In het achterland liggen ook de stuwmeren voor het opwekken van electriciteit. Deze meren zijn uiteraard ook geschikt voor de watersport. Het binnenland is vergeleken met de kust zeer dun bevolkt en weinig toeristisch. Hier zijn nog bossen te vinden met wilde zwijnen en wilde champignons, bosbessen en vijgen. Historisch gezien is de kuststrook een onuitputtelijke bron van informatie. in het ‘Oppidium van Ensérune’ zijn resten teruggevonden uit de 6e eeuw v. Chr. Een heuvel met opgravingen is daar te bezoeken. Agde heeft overblijfselen uit de tijd dat er handel werd gedreven met de oude Grieken en Romeinen. De ‘Via Domitia’ loopt door de streek evenals de ‘Route de Compostella’.

Overblijfselen

Bijna ieder dorp heeft nog overblijfselen uit de Middeleeuwen. een kerk, wat huizen in het centrum, een brug, een stadsmuur of een kasteel. Het ‘Canal du Midi’, dat de Middellandse zee verbindt met de Atlantische Oceaan loopt in deze regio van Marseillan-Ville via Beziers naar Carcassonne. Het niveauverschil is erg groot en er zijn dan ook veel sluizen en andere waterwerken aangelegd.

In Beziers zijn er 9 sluizen achter elkaar: ‘Les Neuf Ecluses’ ook een bezienswaardigheid. Het kanaal is 300 jaar geleden aangelegd door Paul Riquet. Zijn standbeeld staat op de ‘Allées’ in Beziers. Voor de liefhebbers van moderne architectuur is een bezoek aan Montpellier verplicht: architect Bofill heeft een heel nieuwe wijk gebouwd in een stijl die beton combineert met oud-Griekse zuilen. La Grande Motte met appartementen in pyramidevorm kan niet iedereen van zijn schoonheid overtuigen.

Van alle nieuwe badplaatsen aan de Middellandse Zeekust die ontwikkeld zijn vanaf begin 1960 is Cap d’ Agde een heel goede oplossing gebleken: veel groenvoorzieningen, voldoende parkeergelegenheid en overwegend laagbouw maken het tot een geslaagd geheel. Een uitgebreide beschrijving van de bovengenoemde plaatsen en bezienswaardigheden vindt u elders in dit overzicht.